Odlingen

 

Många gånger har vi fått frågan "hur kommer det sig att ni började odla tomater?" Vårt svar brukar bli, vi ville göra vår lilla gård bärkraftig, kunna arbeta nära och tillsammans. Det har vi nu gjort i 28 år.

C:a 9000 tomatplantor har vi i huset. Sorterna har varierat från år till år men två av dem har vi behållit i vårt sortiment under åren. Maranello en stor smakrik och mycket omtyckt sort och så den lilla körsbärstomaten Conchita med lite tuggmotstånd.

Vi har i alla år klarat oss riktigt bra utan att behöva använda kemiska bekämpningsmedel. När det behövs sätter vi in små insekter att bekämpa de skadegörare som kan förekomma i en odling t.ex. minerare, vita flugor eller löss. Detta har fungerat alldeles utmärkt. Vi har fått arbeta i en ren miljö och du har fått äta produkter helt rena från kemikalier.

Med tanke på miljön har vi ett recirkulerande bevattningssystem, det innebär att överskottsgödningen går tillbaka, renas i biologiska filter och återanvänds. Ingen gödning släpps ut i markerna. Vi använder oss av flis för uppvärmning, och för att hålla nere energiförbrukningen har vi energiväv i taket som går på vid kalla nätter.

V i har i många år haft lite försäljning på gården med självbetjäning, 2015 öppnade vi en liten gårdsbutik där vi även säljer andra närodlade produkter, diverse primörer, rotfrukter, bär, svamp och frukt.